$ 50B torkades från Tesla efter BTC-köp – men MasterCard och Twitter ökar

Teslas aktie föll med 7% efter tillkännagivandet att det investerade 1,5 miljarder dollar av sina kassareserver i kryptovalutan.

Elbilstillverkaren Tesla har sett mer än 55 miljarder dollar

Elbilstillverkaren Tesla har sett mer än 55 miljarder dollar torkas från sitt marknadsvärde sedan de tillkännagav köpet av 1,5 miljarder dollar i Bitcoin för fyra dagar sedan – men Twitter och MasterCard har gått i andra riktningen.

Sedan Teslas tillkännagivande på måndagen har elbiljättens aktiekurs sjunkit 7% från $ 869,52 (834,6 miljarder dollar). Det handlas för närvarande till 811,66 dollar (779 miljarder dollar).

Även om det kan finnas andra faktorer bakom aktiekursfallet, är vissa investerare, som Baker Avenue Wealth Management-chefsstrateg King Lip, oroliga för att det är en onödig risk att hålla 8% av bolagets kassareserv i en volatil tillgång.

”Det kommer att öka volatiliteten i aktien på grund av exponering för Bitcoin. Detta är bättre för Bitcoin än för Tesla. ”

Tesla-aktier har varit kända för att bortse från finansanalytikerns uppfattning i allmänhet med den finansiella tidningen Barron som säger att högst 40% av analytikerna har betygsatt sina aktier som ”Köp” sedan 2018.

Den tidigare Bernstein-analytikern och Bitcoin-skeptikern Gary Black uppgav två veckor tidigare att han skulle sälja sina Tesla-aktier om de lade till Bitcoin i balansräkningen. I enlighet med sitt ord tillkännagav han sin utträde på Twitter, men tillade också att han kommer in igen.

Bara 90 minuter senare reviderade han sin förutsägelse för biltillverkarens lager till 960 dollar och släppte endast 40 dollar från den tidigare uppskattningen på 1 000 dollar. Detta fick vissa Twitter-användare att ifrågasätta om han verkligen tror på hans siffror eftersom han just hade lämnat sin position.

Sålde också mer än 150 000 aktier en dag efter Bitcoin-meddelandet

Ingår i försäljningen var Elon Musks yngre bror och Tesla-regissören Kimbal Musk, som sålde 5% av sina aktier för 25,6 miljoner dollar. En annan direktör, Antonio Gracias, sålde också mer än 150 000 aktier en dag efter Bitcoin-meddelandet, enligt värdepappersarkiv.

Trots tidpunkten finns det inga bevis för att denna försäljning är relaterad till de senaste Bitcoin-nyheterna. Och för den delen är det oklart vilken inverkan Bitcoin-köpet hade på aktiekursen, med tanke på att nyheterna också bröt denna vecka att Tesla hade kallats in av kinesiska regeringsmyndigheter för samtal om kvalitetsfrågor i sina elbilar.

Det är också klart att inte alla aktieinvesterare är Bitcoin-negativa. Socialjätten Twitters aktie ökade efter kommentarer om att företaget snart skulle kunna köpa in Bitcoin. Under en intervju på CNBC: s Squawk Box den 10 februari sa teknikföretagets ekonomichef Ned Segal att företaget överväger att lägga kryptovalutan till sina egna böcker och använda den för Twitter-anställdas löner.

Under de två dagarna efter intervjun ökade Twitter-aktien med nästan 15% från 59,88 $ till 68,56 $, bara blyg för sin rekordhöga nivå på 69 $. På samma sätt ökade MasterCard-aktien med 4% efter tillkännagivandet att det kommer att stödja flera kryptovalutor i sitt nätverk den här veckan.

Stora företag som investerar i Bitcoin kommer inte nödvändigtvis att översättas till ett mycket högre marknadsvärde: om Apple, Microsoft, Facebook, Twitter, MasterCard och Google skulle investera 8% av sina kontantreserver i Bitcoin skulle detta bara översättas till mindre än 8 USD. miljarder investeringar totalt. Det är mindre än 1% av Bitcoins nuvarande börsvärde. Men signalen den skickar skulle sannolikt få andra företag och investerare att hoppa på vagnen.

About